Rossum’s universal robots

Filozofia

Sme mladí, plní energie, inovatívnych myšlienok a veríme, že toto storočie je prelomovým. Naším cieľom je pomáhať ľuďom a otvoriť im cestu k novému veku, v ktorom človek nie je otrokom práce, ale jeho sloboda naberá nový rozmer. Nie je odkázaný na život plný strachu o materiálne zabezpečenie. Zdokonaľuje sám seba a jeho úlohou je za každú cenu napredovať.

Viete si predstaviť život, v ktorom napĺňate všetky svoje sny a vízie? Život, v ktorom sú vaše možnosti neobmedzené? V takýto život veríme my – v priebehu tohto storočia. Niektorým sa môžu zdať naše plány príliš smelé, no my nepoľavujeme, veď už dnes vidíme automatizáciu v mnohých odvetviach. Mnohí z nás si zadovažujú stále viac inteligentných zariadení, technológie sa stávajú každodennou a nevyhnutnou súčasťou nášho života. Takými sú bez pochyby aj naše Roboty. Zadovážiť si takéhoto pracovníka už nie je otázka budúcnosti, môže byť váš ešte dnes.

Robot nie je človek, hoci sa mu tak veľmi podobá – každý kus je totiž vyrábaný z najkvalitnejšej živej hmoty našej tajnej Rossumovej receptúry, aby bol pre vás príjemným spoločníkom. Vďaka tomu je tým najlepším pracovníkom, ktorý zabezpečí chod vašej firmy či domácnosti, postará sa o vaše deti či záhradku, nakúpi či vybaví, čo treba. Už roky pomáha zlepšovať kvalitu miliónov životov, stáva sa stále dostupnejším, čím stúpa jeho obľúbenosť aj využitie. Môžete sa pustiť do rozširovania rodiny alebo podniku, a to všetko bez starostí a únavy – Roboty ľahko zapadnú do každého prostredia. Odhodlajte sa aj vy vymaniť zo starého systému a staňte sa tým, kto rozhoduje. Každý z nás si totiž zaslúži to najlepšie, zaslúži si priestor pre rozvoj. Človek je na svete, aby sa stával dokonalejším a nie, aby bol otrokom povinností.

„Do desiatich rokov vyrobia Rossumove Univerzálne Roboty toľko pšenice, toľko látok, toľko všetkého, že povieme: veci už nemajú cenu. Teraz nech si každý vezme, koľko potrebuje. Nie je bieda. Áno, (ľudia) budú bez práce. Ale potom nebude už vôbec nijaká práca. Všetko urobia živé stroje. Človek bude robiť len to, čo má rád. Predtým možno prídu strašné veci. Tomu sa jednoducho nedá zabrániť. Ale potom prestane človek slúžiť človeku a otročiť hmote.“

Harry Domin, v rozhovore s Helenou Gloryovou, tvárou Ligy humanity

„Chcel som, aby sa človek stal pánom! Aby už nežil len pre kus chleba! Nové pokolenie som chcel! Myslel som, že by sme z celého ľudstva urobili aristokraciu sveta. Neobmedzených, slobodných ľudí. A možno aj viac…“

Harry Domin

„A možno by sme mali mať dokonca väčšie práva ako oni. Máme viacero výhod, napríklad netrpíme psychickými chorobami. Prečo bežal robot cez cestu?  Aby utiekol novinárom, ktorí sa pýtajú otázky.

Sophia,prvý Robot, ktorý v Saudskej Arábii ako prvý na svete získal občianstvo

Náš príbeh 

História R.U.R. sa začala písať pred takmer sto rokmi, spolu s históriou Robotov samých. Bolo to v roku 1920, keď Dr. Rossum začal s vytváraním živej hmoty, ktorá sa mala priblížiť človeku. V rovnakom období sa o jeho výskume dopočul uznávaný český autor Karel Čapek, ktorý na základe niektorých informácií napísal hru R.U.R. V nej, okrem iného, ako prvý použil slovo „robot“ – pôvodne znejúce labor, ktoré vylepšil na podnet jeho brata, Josefa. Obaja páni boli nepochybne veľkí vizionári, ktorí mali o budúcnosti sveta jasnú predstavu. Avšak zatiaľ čo ju Čapek stihol sformovať, odprezentovať (premiéra jeho hry bola v roku 1921) a rozšíriť veľmi rýchlo, Rossumova utópia o nových, vyrobených ľuďoch sa nikdy nenaplnila. Jeho výskum, samozrejme, neostal bez povšimnutia, ujal sa ho jeho synovec, taktiež Rossum. Práve on pochopil skutočný potenciál, ktorý v sebe ukrýval vytvorený živý organizmus a začal pracovať na prvých Robotoch.

Tu už prišiel rad na mladých, odhodlaných a inovatívnych zakladateľov spoločnosti Rossum’s Universal Robots, ktorí získali investorov na ďalší výskum a dotiahli Robotov do ich dnešnej podoby. Práve vďaka vývoju v predchádzajúcich rokoch sa spoločnosť R.U.R. stali podľa rebríčku Forbes najvplyvnejšou značkou na trhu.

Harry Domin, ústredný riaditeľ Rossumových Univerzálnych Robotov

Ing. Fabry, generálny technický riaditeľ R. U. R.

Dr. Gall, prednosta fyziologického a výskumného oddelenia R. U. R.

Konzul Busman, -generálny obchodný riaditeľ R. U. R.

Staviteľ Alquist, šéf stavieb R. U. R.

Vyberte si

Kde nás nájdete

Náš tím

Autor: Karel Čapek
Preklad: Ján Štrasser
Úprava: Karol Rédli a Nikoleta Tužinská
Réžia: Karol Rédli
Dramaturgia: Nikoleta Tužinská
Scéna: Lukáš Vasil
Kostýmy: Terézia Kosová
Svetelný dizajn: Michaela Pavelková
Hudba: Jozef Miklós
Pohybová spolupráca: Ján Ševčík
Produkcia: Eva Novotná, Daniel Izrael

Obsadenie

Harry Domin
Peter Ondrejička

Ing. Fabry
Jakub Jablonský

Dr. Gall
Krištof Tobiáš Zachar

Konzul Busman
Matúš Beniak

Staviteľ Alquist
Peter Martinček

Helena Gloryová
Kristína Kanátová / Mária Schumerová
 

Nana
Natália Fašánková / Eva Móresová

Márius, Rádius (robot)
Michael Vrzala

Sulla (robotka)
Polina Nikolaevskaya

Primus (robot)
Michal Spielmann

Helena (robotka)
Dominika Richterová

Pedagogické vedenie

prof. Juraj Nvota
prof. Emília Vášáryová
Mgr. art. Marek Majeský, ArtD.
prof. Peter Čanecký
Beáta Seberíniová, MSc.

Partneri

Share this post

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

5 − three =


X
X